Nekem eddig mindig problémát okozott az, hogy a piskótám nem akart rendesen megnőni, aminek következtében mindig 2-3-szor annyi tésztát kellett megsütnöm, hogy legyen a tortának egy kis magassága. Sok időmbe is került, és persze több alapanyagot is kellett felhasználnom hozzá.
A tortadíszítés alapjai című könyvben viszont találtam egy piskóta receptet "rugalmas piskóta" néven, ami gyönyörűen megnő a sütőben.
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 13-14 dkg liszt
- 200 g cukor
- másfél kk. sütőpor
- 2 cs. pudingpor (vaníliás a sárga piskótához, csokis a sötéthez)
- 5 ek. víz
- egy csipet só
A tojásokat külön tálakban szétválasztjuk. A fehérjéket a csipet sóval és az 5 evőkanál vízzel együtt robotgép segítségével felverjük, miközben fokozatosan hozzáadunk 100 g cukrot. A cukor másik felét hozzáadjuk a tojások sárgáihoz és azokat is felverjük fehéredésig. A két masszát összeöntjük és minden más alapanyagot is hozzáadunk ügyelve arra, hogy a lisztet szitáljuk le előtte, hogy ne legyen a végeredmény csomós.
Sütőpapírral kibélelt formába tesszük és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
A sütés ideje eléggé szubjektív dolog. Mindig a sütőtől függ, nekem is volt már, hogy kellett 40-45 perc is a sütéshez, a lényeg, hogy mindig ellenőrízzük hústűvel!
A piskóta szép nagyra fog nőni és a normál méretű formában készült tésztát háromfelé tudjuk majd vágni!
Én mostanában (többek között) egy csokis-meggyes tortához használtam ezt a receptet, ami így nézett ki:
A malackát formázható keksz-massza és marcipán segítségével készítettem, a feliratot meg az oldal-díszítést pedig olvasztott csokoládéból, amit előszor zsírpapírra nyomtam ki.