A fondannal én nagyon sokáig hadilábon álltam. Egyrészt nagyon tetszettek azok a torták, amik ilyen bevonatot kaptak és én is meg akartam ezeket csinálni, másrészt viszont sosem sikerült azt az eredményt elérni, amire annyira vágytam. Végül minden tortám tejszínhabos bevonatot kapott, míg nem megtaláltam ezt a receptet. :)
A fondannal az a baj, hogy rengeteg recept kering az interneten. Néhány nyújtható, néhány folyékony változat, de olyan is van sok, ami nem is azt az eredményt hozza, amit ígérnek. Ráadásul kezdőként nehéz eldönteni, hogy a félkész állapotban lévő massza biztosan el van rontva, vagy csak gyúrni kell még egy kicsit.
Itt egy biztosan jó és kipróbált receptet fogok bemutatni nektek és a későbbiekben bemutatott fondanos tortáim is ezzel a praktikával készülnek.
Hozzávalók:
- 45,5 dkg porcukor
- 1,5 csapott teáskanál zselatinpor
- 2 evőkanál víz
- 1,5 evőkanál glükózszirup (a méz ugyanilyen jó)
- 2 teáskanál glicerin (patikákban kapható)
Elkészítés:
A zselatinport kis lángon feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a glükózt és a glicerint, majd jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomóssán váljon.
Nagyon kitartónak kell lenni, hiszen gyakorlatilag 5 evőkanál folyadékkal kell összedolgozni fél kiló porcukrot, ami egyáltalán nem könnyű. De nem szabad feladni! Ha jól csináljuk, akkor kb. fél óra munka után ezt az eredményt kell kapnunk:
Ebben az állapotában olyan, mint a nagyon nehezen formázható gyúrma. Kemény munka, de megéri, mivel szépen be lehet vele vonni a tortát, és színezhető is.
Amennyiben nem használjuk fel azonnal, légmentesen csomagoljuk be, majd ismételt használatkor gyúrjuk át. Így két hétig is eláll.
Ez a recept a http://verushy.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1108225 című weboldalról számazik, ahol más tortabevonási ötleteket is találhattok videóval együtt, ha mégsem menne olyan könnyen a dolog.
Sok sikert hozzá! :)