Ezt a tortát egy barátomnak készítettem, aki a barátnőjének adta ajándékba az évfordulójukra. A tortában az volt az extra, hogy mint egy doboznak, levehető volt a teteje és abban volt benne az igazi ajándék, az ékszer. De hogy még szerelmesebb hangulatot árasszon az egész, vörös bársony volt a belseje, így amikor felvágták a fehér tortát, vörös volt belül a tésztája. Szerintem nagy sikert aratott ez a meglepi. ;)
Hozzávalók:
Egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 18 dk liszt
- 1/2 ek kakaó
- 1/2 mk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- 18 dk kristálycukor
- 18 dk margarin
- 1 dl tejföl
- 1 mk vanília aroma
- 1 db tojás
- piros ételszínező
- csipet só
Krém:
- 5 dk margarin
- 10 dk mascarpone
- 25 dk porcukor
- 1/2 tk vanília aroma
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót és a kakaót egy nagy tálba szitáljuk, majd jól összekeverjük. Ha poralapú az ételszínező, akkor azt is belekeverjük.
Egy másik tálban robotgéppel alaposan kikeverjük a cukrot a margarinnal, majd hozzákeverjük az egész tojást, a vanília aromát, és a tejfölt. Ha folyékony az ételszínező akkor azt itt kell hozzáadni.
Ezután a lisztes keverékhez hozzáöntjük a folyékony masszát és jól összekeverjük. Három részre osztjuk és egy 20 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt külön-külön kisütjük a tésztákat. Megtöltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni! Én egy kisebb tortaformában sütöttem meg egészben, így sikerült háromfelé vágni. Nagyobb formában mindenképp érdemes a három lapot külön-külön sütni, másképp nem tudjuk majd szétvágni, mert szétmegy a tészta!
A krémhez a margarint simára keverjük a mascarponéval, a porcukorral és a vanília aromával. Végül megtöltjük vele a tortalapokat, majd kívülről is bevonjuk ezzel a krémmel.
1-2 órára hűtőbe tettem, hogy a krém jól megdermedjen; így könnyen lehet majd szeletelni. Én ezután még fondannal vontam be, de ez már csak a külsőségekről szól, az íz ugyanaz lesz. :)
A doboz formát én úgy alakítottam ki, hogy vettem két tésztát, közé töltöttem a krémet, majd ahogy fent is írtam, a tetjét és az oldalát is bevontam. Ezután kinyújtottam a fondant, lemértem a torta magasságát és hosszát és akkora csíkot vágtam a fondanból, hogy körbeérjen rajta, valamint egy kicsivel túlérjen a torta tetején. Ekkor felül még nincs bevonva a torta, csak az oldalán simítom el a cukormasszát.
Fogtam egy kis piros ételfestéket és egy kevés fondant beszíneztem vele. Ettől enyhén pinkes árnyalatot kapott a cukor. Kinyújottam, és úgy tettem a torta tetejére mintha ruhaanyag lenne a dobozban, kissé összegyűrve.
A doboz teteje úgy készült, hogy a maradék piskótát bekentem krémmel alul-felül és az oldalát is, majd fondannal vontam be először a tetejét és az oldalát, majd pedig az alját is, hogy ne hulljon a morzsa a tésztából. Így tettem rá a dobozra. Vettem hozzá egy szál rózsát, valamint egy hasonló színű szalagot és úgy kötöttem rá, hogy ne látszódjon, hogy a teteje levehető.
A szív alakú torta tökéletes ajándék a szerelmünknek, más formában pedig gyakorlatilag bárkinek adható. :)