Dávid, a barátom, nagyon szereti az áfonyát; nyersen, fagyiként, süteményben, tényleg mindegy hogyan van elkészítve. :) Egyik alkalommal egy receptújság címlapján láttam egy képet egy áfonyás kockáról, ami egyrészt azért tetszett meg, mert rendkívül dekoratív volt a tálalása, másrészt pedig azonnal Dávid jutott az eszembe. Könnyűnek tűnt az elkészítése, de már most figyelmeztetek mindenkit, hogy eléggé macerás süti. Ráadásul utólag gondolkodtam rajta, hogy vajon hogyan vágták fel olyan tökéletes kockaformára, amikor nekem mindenáron szét akart csúszni a formában. Lehet, hogy csak photoshop az egész az újság kedvéért. :) Na mindegy, a lényeg, hogy én kerek tortafomában csináltam és minden rétegnek hagytam legalább egy óra dermedési időt, majd miután kész lett még egy egész napig a hűtőben hagytam. Így már stabilabb volt egy kicsit, de még mindig vigyázni kellett, mert a sok krémréteg miatt nagyon könnyen szétcsúszott. A sok fáradozás viszont meghozta gyümölcsét, mert mindenki nagyon szerette. Édesapám nem rajong az édességért, de erre azt mondta, hogy szerinte ez az eddigi legjobb ízvilágú süteményem. Úgyhogy hajrá mindenki, szánjatok rá egy fél napot, mert a sikerélmény nem marad el! ;)
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
A tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 ek. kakaópor
A joghurtkrémhez:
- 2 doboz natúr joghurt (2x175g)
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tejszín habbá verve
- 1,5 dkg zselatin (1 ek.)
- 1 dl víz
Az áfonyavelőhöz:
- 40 dkg áfonya
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl víz
Az áfonyakrémhez:
- 4 dl tejszín habbá verve
- 2 dkg zselatin
- 2 dl víz
- az áfonyavelő fele
Az áfonyazseléhez:
- az áfonyavelő másik fele
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 2 csomag tortazselé
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk, melyből sütőpapírral kibélelt, 25x25 cm-es tepsibe körülbelül 1 cm vastag lapot kenünk, majd 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe.
Az áfonyavelőhöz az áfonyát a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd leturmixoljuk. A felét a zseléhez, a másik felét a krémhez használjuk majd fel.
Az áfonyakrémhez elkeverjük a kemény tejszínhabot az áfonyavelő felével. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban olvadásig egyszer felforraljuk, aztán kevés hideg krémmel lehűtjük. A krémhez öntjük, óvatosan összeforgatjuk. Ha szükséges, kevés porcukorral ízesíthetjük. A piskótára kenjük az áfonyakrémet, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni.
Az áfonyazseléhez hidegen elkeverjük a maradék áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, majd még melegen a megdermedt áfonyakrémre adagoljuk. Ismét hűtőbe tesszük.
A joghurtkrémhez elkeverjük a joghurtot, a cukrot és a citrom héját, és beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban egyszer forrásig melegítjük, amíg teljesen elolvad. Egy kevés hideg krémmel lehűtjük a zselatint, majd a krémbe öntve óvatosan elkeverjük az egészet. A joghurtos krémet az áfonyazselé tetjére simítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor friss áfonyával díszítjuk.