Cake Love - minden, ami torta

Imádok sütni. Ez egy egyszerű mondat, mégsem adja vissza igazán, mit is érzek torták készítése közben. Ezért úgy döntöttem, hogy blogban osztom meg imádatomat, receptjeimet és képeimet mindazokkal, akik hasonló megszállottságot éreznek. Remélem, hogy a receptek elnyerik mindenki tetszését, és talán azoknak is meghozza a kedvét a sütéshez, akik még sosem próbálkoztak ilyesmivel. Szóval jó olvasást, aztán pedig kellemes sütögetést kívánok mindenkinek! :)

Friss topikok

  • henrisan: Használtál a tortához tartó rudakat? (2014.08.10. 16:10) Roskatag torta
  • Micica: Szia! Érdeklődnék, hogy miként festhetőek ezek a fondanok, és miként érdemesebb kinyújtani? Kézzel... (2012.06.19. 17:32) Fondan készítése III.
  • KnéKata: Szia Rita. Nagyon szépek a tortáid. Szeretném megkérdezni,hogy rendelésre készítesz-e ilyen gyöny... (2012.06.19. 17:32) Szülinapi zongora torta
  • SzNicol: Szia! Leírnád légyszi hogy a Dj pultos torta díszítését hogy csináltad? (2012.06.19. 17:32) Joghurtos-málnás torta
  • rita.kun: @Kondor Timsi: Ezt most komolyan mondod?? :) háát ha ennyire megbízol bennem én ezer örömmel megcs... (2011.09.09. 08:00) Köszöntés

Áfonyás-joghurtos szelet

2011.09.18. 11:21 | rita.kun | Szólj hozzá!

Dávid, a barátom, nagyon szereti az áfonyát; nyersen, fagyiként, süteményben, tényleg mindegy hogyan van elkészítve. :) Egyik alkalommal egy receptújság címlapján láttam egy képet egy áfonyás kockáról, ami egyrészt azért tetszett meg, mert rendkívül dekoratív volt a tálalása, másrészt pedig azonnal Dávid jutott az eszembe. Könnyűnek tűnt az elkészítése, de már most figyelmeztetek mindenkit, hogy eléggé macerás süti. Ráadásul utólag gondolkodtam rajta, hogy vajon hogyan vágták fel olyan tökéletes kockaformára, amikor nekem mindenáron szét akart csúszni a formában. Lehet, hogy csak photoshop az egész az újság kedvéért. :) Na mindegy, a lényeg, hogy én kerek tortafomában csináltam és minden rétegnek hagytam legalább egy óra dermedési időt, majd miután kész lett még egy egész napig a hűtőben hagytam. Így már stabilabb volt egy kicsit, de még mindig vigyázni kellett, mert a sok krémréteg miatt nagyon könnyen szétcsúszott. A sok fáradozás viszont meghozta gyümölcsét, mert mindenki nagyon szerette. Édesapám nem rajong az édességért, de erre azt mondta, hogy szerinte ez az eddigi legjobb ízvilágú süteményem. Úgyhogy hajrá mindenki, szánjatok rá egy fél napot, mert a sikerélmény nem marad el! ;)

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

A tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 ek. kakaópor

A joghurtkrémhez:
- 2 doboz natúr joghurt (2x175g)
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tejszín habbá verve
- 1,5 dkg zselatin (1 ek.)
- 1 dl víz

Az áfonyavelőhöz:
- 40 dkg áfonya
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl víz

Az áfonyakrémhez:
- 4 dl tejszín habbá verve
- 2 dkg zselatin
- 2 dl víz
- az áfonyavelő fele

Az áfonyazseléhez:
- az áfonyavelő másik fele
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 2 csomag tortazselé

 

Elkészítés:

 

   A piskóta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk, melyből sütőpapírral kibélelt, 25x25 cm-es tepsibe körülbelül 1 cm vastag lapot kenünk, majd 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe.
   Az áfonyavelőhöz az áfonyát a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd leturmixoljuk. A felét a zseléhez, a másik felét a krémhez használjuk majd fel.
   Az áfonyakrémhez elkeverjük a kemény tejszínhabot az áfonyavelő felével. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban olvadásig egyszer felforraljuk, aztán kevés hideg krémmel lehűtjük. A krémhez öntjük, óvatosan összeforgatjuk. Ha szükséges, kevés porcukorral ízesíthetjük. A piskótára kenjük az áfonyakrémet, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni.
   Az áfonyazseléhez hidegen elkeverjük a maradék áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, majd még melegen a megdermedt áfonyakrémre adagoljuk. Ismét hűtőbe tesszük.
   A joghurtkrémhez elkeverjük a joghurtot, a cukrot és a citrom héját, és beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban egyszer forrásig melegítjük, amíg teljesen elolvad. Egy kevés hideg krémmel lehűtjük a zselatint, majd a krémbe öntve óvatosan elkeverjük az egészet. A joghurtos krémet az áfonyazselé tetjére simítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor friss áfonyával díszítjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cakelove.blog.hu/api/trackback/id/tr353235560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: joghurt áfonya
süti beállítások módosítása