Anya keresztapja, Győző bácsi, rengeteg nyári almát hozott nekünk a szünetben és közben folyton macerált, hogy mikor készül már belőle egy finom sütemény. Addig hallgattam, hogy végül kerestem egy receptet a neten, ami nagyon jól be vált. :)
A legnagyobb kritikusom, édesapám is imádta, mert azt mondta, hogy olyan íze van, mint a nagymama sütijének. Tehát siker elkönyvelve, azóta csináltam már ilyen sütit egy párszor! ;) :)
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 5 g sütőpor
- 1 dl tejföl
- 17 dkg zsír vagy 20 dkg margarin (margarinnal finomabb!)
Töltelék:
- 2 kg nyári alma,
- 5dkg cukor,
- 1 cs. vaniliás cukor
- fahéj
Elkészítés:
Az almát meghámozom, durvára reszelem, és a cukorral együtt állni hagyom, amíg a tészta elkészül. Meglocsolom egy kis citromlével, hogy ne barnuljon nagyon meg, s reszelek bele citrom héját.
A tésztát összekeverem, kettéosztom és kinyújtom. A vastagabbik kerül a tepsi aljára, majd a jól kicsavart almát ráegyengetem, lehet jó vastagon is, mert ez a tészta nem ázik át, ha jól kifacsarva halmozzuk rá, majd a vékonyabbik tésztát a tetejére simítom. Kiszúrogatom villával, s negyven perc alatt, közepes hőfokon készre sütöm.
Ha nincs nyári almám, akkor bármilyenből elkészíthetem, csak egy kicsit több citromot teszek bele. Ha viszont sok terem nyáron, akkor lereszelve lefagyaszthatom, s télen ugyanígy felhasználható.