A napokban készítettem egy négy emeletes szülinapi tortát, amelynek meg voltak döntve a szintjei, ezért nevezik roskatag tortának. Nagyon sok munka volt vele és sok új receptet is használtam, így egyben leírom ide az összeset. :)
Először is itt a torta képe:
Két szint csokis volt, kettő pedig vaníliás, úgyhogy először leírom ezeket a recepteket.
Szuper csokikrém recept:
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 ek kakaópor (a cukrozott finomabb)
- 1 tojássárgája
- 2 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 50 g étcsokoládé
Hozzá kell tennem, hogy egy normál méretű tortába ez a mennyiség kevés. Én szeretem, ha a tortában elég krém van, nem csak mutatóba kerül bele, úgyhogy én kétszeres mennyiséget használtam, főleg ha be is akarjuk vonni a külsejét is!
Robotgéppel összekevertem a vajat és a cukor felét, majd hozzáadtam a kakaót is. Eközben vagy akár utána a tejet, a tojássárgáját, a cukor másik felét és a lisztet jól összekeverem, hogy ne legyen benne csomó egyáltalán, és közepes lángon sűrű krémmé főzöm. Olyan lesz, mint a puding. Amikor már levettem a tűzhelyről, beledaraboltam az étcsokoládét, amely a krém magas hőmérséklete miatt szinte azonnal elolvadt benne. Jól összekevertem, majd hozzáadtam a vajas krémhez és a robotgéppel egyneművé dolgoztam. Mivel a krém így még meleg volt, ezért betettem a hűtőbe, de csak annyi időre, hogy megdermedjen annyira, hogy ne legyen túl folyós, de azért kenni még lehessen.
Nagyon finom csokikrém lett belőle, nem túl édes, de azért jó csokis. :) Nem szeretem a vajas krémeket, mert eléggé émelygős ízük van, de itt mivel csak kevés vaj van benne, ez nem érződik. Ráadásul hasznos is, hiszen a vaj a hűtőben megdermed és így összefogja a tortát.
Vaníliakrém
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek liszt
- 20 dkg vaj
- egy vaníliarúd
Ezt a krémet ugyanúgy kell elkészíteni, mint az előzőt, azzal a különbséggel, hogy a főzött krémbe beletesszük a vaníliarudat és a kikapart magját is.
Új fondan masszát is kipróbáltam a tortához, amelyet A tortadíszítés alapjai c. könyvből csináltam, és rájöttem, hogy ez az igazán tökéletes fondan receptje. :)
A tökéletes fondan receptje
Hozzávalók:
-1/8 bögre hideg víz
- másfél kanál (étkezési!) zselatin
- 4 bögre porcukor
- 1/4 bögre kukoricaszirup (ennek házi elkészítését itt találjátok)
- másfél kanál glicerin
A zselatinport feloldjuk a hideg vízben. A porcukor felét egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kukoricaszirupot, a glicerint és a vizes zselatint, majd egy fakanállal elkezdjük összekeverni a tál tartalmát. Fokozatosan adjuk hozzá az összes porcukrot és addig keverjük, amíg nem lesz kézzel is gyúrható. Lehetséges, hogy több procukor is szükséges lesz hozzá mire már nem fog a kezünkhöz meg a konyhaasztalhoz tapadni. Ezután egy fél órára a hűtőbe kell tenni, majd újra átgyúrni és ekkor lehet színezni is.
Nagyon jól formázható, ha nem nyújtjuk túlságosan vékonyra akkor nem törik/szakad, jól rá lehet tenni a tortára. Egy szóval tökéletes. :)
A zöld indákat a tortára Royal Icing-ból készítettem, melynek receptjét a fent említett könyvből tanultam.
Royal Icing
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 25-30 dkg porcukor
- 1-2 csepp citromlé
(- ételfesték)
A tojásfehérjéhez fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot miközben robotgéppel összedolgozzuk a két hozzávalót. Hozzáadjuk a citromlevet és az ételfestéket is, amennyiben színezni szeretnénk. A robotgéppel legalább 5 percig kell dolgoznunk addig, amíg a krém ki nem fényesedik és ha kanalat nyomunk bele, akkor a krém kicsúsodik és úgy is marad. Kb. mint a tojásfehérje felverve. :)
Nyomózsákba téve szép mintákat lehet rajzolni a tortára, a csövet váltogatva pedig a mintákat is variálhatjuk.
Remélem mindenki hasznosnak találja majd ezt a bejegyzést, mivel sok alapreceptet írtam bele, amelyek tényleg el is készíthetők és jól használhatók. Jó sütögetést kívánok mindenkinek! :)