Cake Love - minden, ami torta

Imádok sütni. Ez egy egyszerű mondat, mégsem adja vissza igazán, mit is érzek torták készítése közben. Ezért úgy döntöttem, hogy blogban osztom meg imádatomat, receptjeimet és képeimet mindazokkal, akik hasonló megszállottságot éreznek. Remélem, hogy a receptek elnyerik mindenki tetszését, és talán azoknak is meghozza a kedvét a sütéshez, akik még sosem próbálkoztak ilyesmivel. Szóval jó olvasást, aztán pedig kellemes sütögetést kívánok mindenkinek! :)

Friss topikok

  • henrisan: Használtál a tortához tartó rudakat? (2014.08.10. 16:10) Roskatag torta
  • Micica: Szia! Érdeklődnék, hogy miként festhetőek ezek a fondanok, és miként érdemesebb kinyújtani? Kézzel... (2012.06.19. 17:32) Fondan készítése III.
  • KnéKata: Szia Rita. Nagyon szépek a tortáid. Szeretném megkérdezni,hogy rendelésre készítesz-e ilyen gyöny... (2012.06.19. 17:32) Szülinapi zongora torta
  • SzNicol: Szia! Leírnád légyszi hogy a Dj pultos torta díszítését hogy csináltad? (2012.06.19. 17:32) Joghurtos-málnás torta
  • rita.kun: @Kondor Timsi: Ezt most komolyan mondod?? :) háát ha ennyire megbízol bennem én ezer örömmel megcs... (2011.09.09. 08:00) Köszöntés

Ünnepi Kinder Pingui torta

2011.08.13. 16:38 | rita.kun | Szólj hozzá!

Ezzel a recepttel már nagyon régóta szemeztem, de sosem adódott olyan alkalom, amire elkészíthettem volna. Sajnos az én családom nem túl édesszájú, így nagyon megörültem, amikor a gimis osztálytalálkozóm jó alkalomnak bizonyult a torta megsütéséhez. :)

A receptet a www.tortaimado.hu weboldalról szedtem és ezer hála nekik ezért a gyönyörű és csodás ízű tortáért! :)

Hozzávalók:

 

A nagyobb méretű tortához (ez az alap):

1 db 28 cm-es átmérőjű Kinder torta

 

Tészta hozzávalói (2 laphoz):

6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál meleg víz
6 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
1 csomag sütőpor


Tejszínes krém:

5 dl tejszín (édes Hulala növényi készítmény)
1 evőkanál zselatin (vagy 1 csomag zseléfix)
1 evőkanál folyékony méz
1/2 kávéskanál vanília aroma

Csokoládés krém:

15 dkg csokoládé
10 dkg Ráma margarin / vaj
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

Bevonat:

20 dkg étcsokoládé
10 dkg Ráma margarin /vaj
3 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát.

Ehhez a tojások sárgáit keverjük fehéredésig a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítsük el a masszával, mert így jó sötét színű tésztát kapunk, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
A tepsi alját kenjük ki olajjal, béleljük ki sütőpapírral, és azt is kenjük meg, így könnyen le tudjuk majd választani a kisült tésztáról. Öntsük rá a masszát, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen terüljön el.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on süssük ki.
Hamar készre sül, ellenőrizzük tűpróbával!

A krém hozzávalóit felezzük el, és ezt is külön-külön készítsük el.
A zselatin felét áztassuk be 3 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, 2-3 kanálnyit keverjünk a zseléhez, és így adjuk a teljes mennyiségű habhoz, így biztos nem csomósodik meg.
Lassan csorgassuk bele a mézet, és verjünk kemény habot belőle.
Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krémet egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.

Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét (pici vizet, vagy tejet is adjunk hozzá, hogy lazább legyen), és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
Ismét tegyük hűtőbe dermedni!

Amikor a csokis réteg megdermed, keverjük ki a tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

Ez a mennyiség egy 38x22 cm-es formában készül, és meglehetősen kiadós lesz.
Akkor tudjuk szépen vágni, ha vékony pengéjű, éles kést forró vízbe mártunk, szárazra törölve vágunk vele, és a kezünk lehetőleg ne remegjen hozzá!

Dekoráció:

Kb. 50 dkg mogyorókrémes ostyás rudacska
Kb. 1.5 m hosszú, 2 cm széles szalag

 

 

Kisebb tortához:

1 db 16 cm – es átmérőjű sárga piskóta 3 tojásból

Ez azt jelenti, hogy a következő receptben minden hozzávalót csökkentsünk a felére, mert a 6 tojásos változat túl sok lesz egy kicsi tortaformába és sütés közben ki fog folyni a formából.

Aki már nagyon profin süt, attól elnézést kérek a hosszas leírásért, de aki még csak most kezdi, annik biztosan hasznára fog válni a részletes magyarázat, hogy hogyan süssünk igazán jó piskótát. Én is innen tanultam. :)


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
 
Elkészítés:
A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt).
Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt melegítsük elő legalább 10 percig, 220 °C - on.
A tésztát középes, egyenletes hőmérsékleten fogjuk sütni, kb. 180 °C-on a középső sínre helyezve.
 
Előkészítjük a tortaformát (vagy tepsit, vagy akár egy zománcozott lábas is megteszi, 3 - 4 literesben megsüthető egy 6-8 tojásos lap), kizárólag csak az alját kenjük ki, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk rá, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról. Ha az oldalára is kerül zsiradék, nem emelkedik fel.
A tisztára mosott, friss tojások fehérjét, sárgáját szétválasztjuk.
 
Legjobb, ha robotgép habverőjével dolgozunk, így biztos, hogy rövid idő alatt alapos munkát végzünk, de ennek híján a hagyományos kézi habverővel is jól boldogulunk.
A fehérjéket habbá verjük (pár csepp citromot, vagy ecetet is tehetünk bele, hogy könnyebben verődjön), beleszórjuk apránként a cukrot, tovább habosítjuk, míg jó kemény lesz.

A hab felverése a leglényegesebb része a piskóta készítésnek, kezdetben csak lassan verjük, egyenletesen.
Ezt a műveletet folyamatosan végezzük addig, míg a hab kellőképpen nem lesz szilárd (szinte vágható), és a cukorszemcsék teljesen feloldódtak benne.
A habot nem szabad túlverni sem, egyenletes, sima hab legyen, és ne verjük darabosra.
 
A tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, tovább verve a habot, majd óvatosan, hogy ne törjük a masszát, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet.
Ezt a műveletet lehetőleg kézi habverővel vagy fakanállal végezzük, ügyelve arra, hogy liszt egyenletesen keveredjen el.Fontos, hogy a fakanál mindig félkört írjon fentről lefelé.
 

 
A kikevert tészta állaga akkor megfelelő, ha jól megduzzad habosra, és szinte buborékossá válik a beledolgozott levegőtől.
 
A keverőpálcáról, habverőről a habot ne ütögessük le a tál széléhez ütögetve, mert ezzel a levegő egy része elillanhat a habból.
A kész anyagot azonnal tegyük be sütni, ne hagyjuk állni. Öntsük formába, egyengessük el a tetejét.
 
 
A hőmérséklet a sütőben ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megéghet, a tészta felülete keményen megkérgesedik, a belseje pedig nem sül át. Ezért az első 10 perc után csökkentsük le a hőmérsékletet takarékosabb, mérsékelt hőfokra. Kb. 35 perc alatt készre sül.
Amennyiben úgy ítélnénk meg, hogy gyorsan barnul, sütőpapírral takarjuk le a tetejét.
 
Több tojásból készült a süteménynél 40-50 percre is szükség van.
A sütőt ne nyitogassuk, főleg a kezdeti időszakban ne, mert összeeshet a tészta, a sütési idő utolsó harmadában már megengedett.
Ha bizonytalanok vagyunk a sütési időt illetően, a befejezés előtti időszakban tiszta hústűvel szúrjunk a közepébe (tűpróba), s ha nem ragad rá a tészta, teljesen száraz marad, akkor jó.
A kész tészta érintésre nem horpad be, rugalmas a felülete.
Amikor kivesszük a sütőből, pár percig még pihentessük, majd a forma oldala mentén éles, vékony késsel óvatosan lazítsuk meg a tésztát, s lisztezett deszkára borítsuk ki. Kicsit mozgassuk meg, hogy a gőztől ne ragadjon le, a papírt húzzuk le róla, majd rácsra téve hűtsük ki, így a gőz szabadon eltávozik belőle.

 
 

Csak akkor szeleteljük lapokra, ha már teljesen kihűlt, ezért érdemes előző nap kisütni, a friss lapot nehezebb egyenletesen vágni. Hosszú pengéjű, jó éles kést használjunk, vagy vékony, erős cérnát igazítsunk rá körbe, s a két végét, egymással keresztezve óvatosan húzzuk meg, így szépen el tudjuk szelni vele a tésztát.
 


 
Tortafűrészt is használhatunk, különböző magasságra állítva a huzalt, egyenletesen tudunk vele dolgozni, nagyon praktikus. 



Ehhez a krém:

10 dkg cukor
3 evőkanál meleg tej
10 dkg margarin
2 dl habtejszín

- a cukrot 2-3 evőkanál vízzel és 1 kávéskanál ecettel lassú lángon, folytonos keveréssel karamellizáljuk, levesszük a tűzről, elkeverjük tejjel, a margarinnal.
Kavargatva langyosra hűtjük, és ezt a langyos masszát dolgozzuk el a tejszín keményre vert habjával.

A kis tortát három lapra vágjuk, a formába illesztve krémmel megtöltjük, majd amikor már megdermedt, csokimázzal bevonjuk.

Csokimáz:

3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
5 dkg margarin
– az összetevőket a margarin kivételével kis lángon összeolvasztjuk, levesszük a tűzről, és elegyítjük a margarinnal.

Dekoráció:

1 doboz Favorini ostyás rudacska 125 gr (Lidl)
10 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

Elkészítjük a Kinder tortát, és amíg még nem dermedt meg a máz, az ostyákat az oldalához ragasztgatjuk.
Tetejét felolvasztott fehér csokoládéval díszítjük.

A kisebb tortát is külön elkészítjük, és amikor már megdermedt rajta a máz, óvatosan ráigazítjuk az alaptortára.
A rudakat egy kis olvadt csokival ráragasztjuk az oldalára, és az olvadt fehér csokoládéval, csíkokkal dekoráljuk.

 

 

 

(Elnézést kérek a nem túl profi második képért, mentségemre legyen, hogy sokan vártak a tortára, és csak egy képre volt időm. :) Amint újra megsütöm helyettesítem egy jobb képpel!)

A bejegyzés trackback címe:

https://cakelove.blog.hu/api/trackback/id/tr173151132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kinder pingui bonbonetti emeletes torta csokis bevonat
süti beállítások módosítása